Milujete parfémy? Tak to byste měli vědět …

Milujete parfémy? Tak to byste měli vědět … 4.33/5 (86.67%) 3 votes

Parfemy2… že parfém má hlavu i srdce

… že “skutečný” parfém obsahuje minimálně 18 procent vonných esencí

… že ve většině parfémů jsou přítomny škodlivé ftaláty

… že slovo parfém pochází z latiny a znamená “přes kouř”

… že než vytvoří odborník na vůně opravdu novou, kvalitní vůni, může to trvat i několik let

Co možná už asi vědět nebudete, je skutečnost, že prvními parfémy byly kadidelnice, které lidé zapalovali při modlitbách v chrámech i domácnostech. Zmínky o vonných olejích jsou již v prastarých hinduistických textech. V roce 2005 byly odhaleny dosud nejstarší známé parfémy na světě.

Archeologové na Kypru odkryli výrobnu na parfémy starou více než 4000 let

Navíc našli přinejmenším 60 nádob, ve kterých byly voňavky mixované a připravované. Významný krok na cestě k parfémům dneška udělali Arabové, kteří vynalezli destilaci – díky ní bylo možné skladovat a převážet vonné látky, aniž by se porouchaly. Koukneme-li se do Evropy, recepty na výrobu parfémů pocházející z klášterů ve Florencii a datují se od roku 1221. O 150 let později se v Maďarsku vyrábí první parfém na žádost uherské královny Alžběty, ale až Francouzi parfémy přivedly do své propracované a honosné podoby.

Začátek zlaté éry vůní

Zlatá éra vůní se začala před více než stoletím, když se krejčovští mistři rozhodli dávat svým zákazníkům k novým šatům dárek – lahvičku parfému. Časem zjistili, že kvalitní parfém je vyhledáván více než módní šaty a může být zdrojem zajímavých zisků. Tento trend trvá dodnes a prakticky už není významnějšího módního návrháře či módní firmy, která by nevyvinula vlastní parfém.

Hlavním městem parfémů je francouzský Grass

Zde působí více než 40 podniků vyrábějících vůně, kromě jiných Fragonard, Galimard a Molimar, které se pyšní 250-letou tradicí. Parfém obsahuje 18 – 30 procent vonných esencí a představuje nejsilnější, a tím i nejtrvalejší podobu vůně. Směs obsahující 8 – 18 procent vonných látek se označuje jako parfémová voda ( eau de parfum ); směs se 4 – 8 procenty vonných látek je toaletní voda ( eau de Toilete ) a směs, která má 3 – 5 procent vonných látek, je kolínská voda ( eau de cologne ).

Důležitou součástí parfému je přitažlivý flakon

Do 19. století se parfémy mísily z vonných olejů rostlin a přísad živočišného původu. Postupem času byly drahé přírodní komponenty nahrazeny syntetickými. V současnosti se složky živočišného původu používají jen výjimečně (do nejdražších parfémů).

Základními složkami klasických parfémů byly: ambra – extrakt ze spermií vorvaňů, který se sbírá z hladiny moří a před použitím se nechává tři roky odležet; pižmo (představuje nejintenzivnější vůni) – výtažek z pohlavních žláz Kabar pižmového (druh jelenovitých), který žije v Himalájích a cibet – výměšek análních žláz cibetek (savců velikosti středního psa, žijících v Africe a Asii).

Při charakteristice a hodnocení vůní se používá následující členění: říká se, že parfém má hlavu (vonné látky svěží povahy, které se odpaří za pár minut), srdce (vonné látky, které se rozvinou po 10 – 15 minutách) a základ vůně (spodní tón, který tvoří nejstabilnější vonné složky).

Univerzální klasifikace vůní neexistuje

Francouzský systém rozděluje vůně na citrusové, květinové, Fougére (kapradinová), chypre (sladké), dřevité, ambrové a vřesové. Vůně jsou vnímány velmi rozdílně a při snaze o striktní kategorizaci vznikají rozpory. Vyznění vůní na pokožce ovlivňuje několik faktorů. Například mastnější pokožka drží vůni déle a na pokožce milovníka těžkých, kořeněných jídel působí vůně intenzivněji.

Rada na závěr

– Jelikož vůně stoupá směrem vzhůru, je vhodné nanášet si parfém např. na paty nebo pod kolena. V posledních letech se však doporučuje nanášet vůně raději na oděv jako na pokožku, protože ve většině parfémů se zjistila přítomnost toxických látek – ftalátů, které pronikají přes pokožku a poškozují zdraví (jak uvádí v tiskové zprávě Greenpeace z roku 2005, ve více parfémech byly koncentrace ftalátů až alarmující).

Otevřený flakon s ​​parfémem se doporučuje spotřebovat do dvou let; po delším čase nastávají změny ve složení vůně.

– Parfém se neskladuje v lednici, nízké teploty poškozují jemnou rovnováhu vonných složek.

VIDEO: Jak vyrobit parfém


Zdroj obrázku: commons.wikimedia.org

 

 

Sdílejte článek, budeme rádi: 

Zanechte komentář, budeme rádi

Email nebude publikován


Souhlasím
Tato stránka používá „cookies“ k dodávání služeb v souladu s dohodou. Podmínky pro ukládání „cookies“ nebo pro přístup k nim můžete nastavit ve svém prohlížeči. Více informací.