Bambucké máslo je pro pleť prostě super!

0
5520

Bambucké máslo pro vaši krásu
Bambucké máslo pro vaši krásu
Co je bambucké máslo? Je ve své podstatě tuk žluté barvy. Za jeho zdraví prospěšné účinky jsou zodpovědné mastné kyseliny, které se v něm nacházejí ve velkém množství. V bambuckém másle jsou obsaženy následující mastné kyseliny:

  • kyselina stearová
  • kyselina olejová
  • kyselina linolová
  • kyselina palmitová
  • kyselina linolenová
  • kyselina arachidová

Zastoupení jednotlivých mastných kyselin se liší podle území, z něhož se konkrétně máslo získává. Kromě mastných kyselin obsahuje bambucké máslo i vitaminy A a E a fenoly, které mají antioxidační účinky.

Zdroj vitamínů

Bambucké máslo obsahuje vitamín A a E v přírodní formě, které se využívají v tělové a pleťové kosmetice. Vitamín A působí antivráskově, regeneruje a vypíná pleť. Vitamín E má hydratační a antioxidační účinky. Bojuje proti volným radikálům, takže vás chrání před nepříznivými vnějšími vlivy slunce.

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny obsažené v bambucké máslo mají vliv na pružnost pokožky. Dodávají jí potřebnou elasticitu a hebkost. Zároveň regenerují buňky pokožky. Pokud máte problém tzv. “Hroší kůží”, obvykle v oblasti chodidel, tento přírodní změkčovač je ideální volbou.

Léčivé účinky bambuckého másla

Tento přírodní zdroj pro krásnou pokožku nejen pomáhá vaší kráse, ale zároveň má i hojivé účinky.

Akné

Antibakteriální účinky másla bojují proti zánětům, které vrcholí do akné. Zmírňuje jejich výskyt a následnou tvorbu jizev. Neucpává póry a výborně hydratuje pokožku.

Ekzém

Pokud máte citlivou pokožku se sklonem k tvorbě ekzémů, pak je pro vás tento produkt výbornou volbou. Bambucké máslo má totiž zmírňující protizánětlivé účinky, takže vám může částečně pomoci. Pro jeho hydratační účinky je vhodný pro extrémně suchou pleť.

Kosmetika z bambuckého másla

Kromě 100% bambuckého másla se na trhu nachází mnoho kosmetických výrobků, které toto máslo obsahují. 100% čisté bambucké máslo se prodává v různě velkých baleních a je určené pro přímé použití nebo do různých domácích receptů na kosmetiku. Dá se obohatit o různé složky, jakými jsou například oslí mléko, esenciální oleje nebo různé výtažky z léčivých rostlin. Bambucké máslo se s oblibou přidává do balzámů na rty, do krémů na ruce a chodidla nebo do tělových mlék.
V rámci tělové kosmetiky se dá najít i ve sprchových gelech, peeling, mýdlech a v masážních olejích. Na obličej jsou určeny krémy, peelingy, čistící mléka a vody z bambuckého másla. Vyrábějí se z něj i šampony, kondicionéry a masky na vlasy a pokožku hlavy. Odpočinout si můžete ve vaně plné vody, do které přidáte pěnu do koupele z bambuckého másla. Speciálním druhem kosmetiky jsou přípravky určené k kojeneckou a dětskou pokožku.

Rozdíl mezi nerafinovaným a rafinovaným bambuckým máslem

Čtete o rafinovaném a nerafinovaném bambuckým máslem a nevíte jaký je v tom vlastně rozdíl? Trochu vám s tím pomůžeme.

Způsob zpracování bambuckého másla

Nerafinované bambucké máslo se získává z ořechů stromu Karité dvěma způsoby: ručním nebo strojním lisováním. Zpracování bambuckého másla lisováním je většinou za pomoci průmyslových lisovacích zařízení.
V obou případech zpracování nerafinovaného bambuckého másla jde o metodu za studena. Takto zpracované máslo si zachová většinu vitamínů, minerálních a účinných látek.
Rafinované bambucké máslo se získává se použití chemických látek. Hexan je nejčastěji používaný rozpouštěč ořechů, aby se získalo mnohem větší množství bambuckého másla než při klasickém ručním nebo strojním lisování. Během tohoto procesu ztrácí bambucké máslo mnoho vitamínů a minerálů. Takže určitě dejte přednost nerafinovanému bambuckému máslu.

Vůně bambuckého másla

Nerafinované bambucké máslo má jemné ořechové aroma. Tato zemitá vůně není vždy pro uživatele tohoto másla příjemná a někdy může být dost výrazná. Rafinované bambucké máslo, které prošlo chemickým zpracováním, je často parfémované, aby bylo přijatelnější pro uživatele tohoto másla. Používají se syntetické vůně nebo éterické oleje, které rafinovanému bambuckému máslu dodají pěknou vůni.

Klasifikace komerčně vyráběného bambuckého másla

  • třída A – syrové a nerafinované bambucké máslo – obsahuje zejména vitaminy A a E, které se ztrácejí při jiných kvalitativních třídách bambuckého másla
  • třída B – rafinované
  • třída C – vysoce rafinované a získávané chemickým rozpouštědlem jako je například hexane
  • třída D – nejnižší třída bez příměsí
  • třída E – obsahuje různé příměsi

VIDEO: Porovnání bambuckého másla od různých výrobců

Zdroj obrázku: “Sheabutterloccitane” by Cathkidston – Photo taken by Cathkidston. Licensed under Wikimedia Commons.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here